Започвам да пиша по тема, която е важна за всеки, а именно здравето.

Всеки иска да е здрав, но какво можем да направим за да подобрим своето здраве? Отговорът е здравословен начин на живот.

Има много фактори, оказващи негативно влияние върху здравето, но най-същественият от всички е храненето и за щастие можем да го контролираме най-лесно.

Няма да се впускам в много теория, вместо това ще започна с някои най-общи съвети.

Намалете тестените изделия и скоро ще се почувствате много по-добре.

До скоро ядях по 10-12 филии хляб на ден, а от не отдавна по 1-2 и съм съвсем здрав. Преди година бях диагностициран с Хашимото и ми бе предписан Л-тироксин. След няколко месеца хормоните бяха в норма и спрях лекарството, а вече и антителата са в норма. Освен това изглеждам по-добре и имам много повече енергия.

За да се намали хляба, трябва да се намери заместител. За мен бе най-сложно за закуска, тъй като бях свикнал да ям сандвичи, но решението бе много просто. Започнах да закусвам основно варено жито, пшеница, лимец и т.н.

Тази храна се усвоява по-добре и за да получа апетитен вкус добавям малко мазнина под формата на кисело мляко, масло и др. Също така нещо сладко като например мармалад, но в малко количество. За да стане още по-апетитно може да се добави и натурално какао.

Избягвайте термично обработени мазнини, тъй като стават много вредни. Просто решение е мазнината да се поставя едва след като ястието е вече сготвено. Друг вариант е мазнината да се поставя при сервиране. Например, парче масло или тънко нарязана сланина се разтварят много добре докато храната е топла.

В тази връзка трябва да се намали и консумацията на месни продукти, особено ако са обработени при висока температура, тъй като в тях се съдържат мазнини.

Яжте по-малко сладко. Не купувайте вафли, торти, бисквити, шоколади и др. Консумирайте ги като изключение само когато има специален повод.

Млякото е храна за бебета, а не за възрастни хора. Намалете консумацията на млечни продукти и особено прясно мляко. За предпочитане е да се консумира кисело мляко или сирене.

Яжте прости храни и забравете за многостепенните менюта, като първо, второ, трето и т.н. Обикновено при празнуване на маса, освен че се преяжда, се смесват всевъзможни храни (салати, алкохол, тестени изделия, сокове, сладкиши, месо, плодове и др.), което е още по-вредно.

Дъвчете храната добре докато се отдели слюнка. Хранете спокойно, наслаждавайте се на храната и използвайте храненето като време за релакс. Приятната компания и позитивното мислене също предразполагат за доброто храносмилане 🙂

Намалете до минимум консумацията на сол.

Яжте повече сурови храни като зеленчуци, плодове и ядки.

Не смесвайте храненето с пиене на течности. Пийте течности преди хранене. Те минават бързо през стомаха, след което той е празен и готов да смила храната. Същото важи и за плодовете. Ако се храните правилно, няма да имате нужда да гасите и да сте жадни след ядене. Поемането на течности по време и след хранене обърква работата на стомаха и влошава храносмилането. Храната се обработва средно за 1-2 часа от стомаха.

Повече физическа активност. Важно е да се движите повече и от време на време да натоварвате организма. Това подобрява всички процеси в организма, но не може да компенсира неправилното хранене.

Не се водете по стереотипи. Например, когато сте в ресторант, не се притеснявайте да поръчате проста храна. Това може да е салата , ориз, леща и т.н. Това, че поръчване проста храна или пък си носите храна за обяд в работа не ви прави непременно скъперник. Човек се храни, за да живее, а не обратното. Преяждането е вредно, пък и добре охраненият външен вид не е признак за благосъстояние.

Промяната на хранителните навици не е сложно нито скъпо начинание, но изисква промяна на навиците. Резултатът е добро здраве и прекрасно разположение на духа.

Ето и едно примерно дневно хранене.

Закуска. След ставане се пие една чаша вода, сок, чай или нещо подобно. Аз лично пия около 400 мл., но то е малко индивидуално. След това, ако имате възможност, отделете 5 мин. за сутрешна гимнастика и се раздвижвайте няколко пъти на ден.

Закусвайте варена пшеница, жито, лимец или нещо подобно, като е по-удобно да се вари предварително за няколко хранения. Доста е трайно и без проблем може да се съхранява седмица в хладилник, а след това отделната порция се загрява за минута в микровълнова печка и се овкусява. Много вкусно става с добавяне например на масло, някакво сладко и какао. Друг вариант е да се овкуси с малко зехтин, сирене и лютеница, както се правят спагети.

Мюслито също не е лоша храна. Сипва се малко гореща вода или чай за да омекне и след това се може да се овкуси, ако е необходимо.

Внимание: Мазнината се добавя след като храната се извади от печката, защото термично обработената е много вредна. Колкото по-висока е температурата, толкова по-вредна става мазнината и за това не трябва да се яде пържено, запръжки и т.н.

Междинно хранене. След 1-2 часа ще усетите отново глад. Яжте плодове ядки и др.

Обяд. Към обяд може да се ядат картофи, леща, боб, орис и какво ли още не., но отново обръщам внимание, че мазнината се поставя след като ястието се извади от фурната.

Когато става въпрос за хранене, здравословен начин на живот и изобщо просперитет, то навиците са много важни. Аз обикновено си нося храна за обяд в кутия от 500 мл. или буркан. Отделно термос с 500 мл. течност, а понякога плодове, зеленчуци и т.н. По този начин пестя около 40 мин. на ден, защото не ми се налага да ходя до някое заведение, където ми предлагат храна, която обикновено е вредна, а и скъпа. В някоя следващите статия, ще опиша практически съвети за приготвянето на храната.

Следобедна закуска. Ако сте много гладни 2-3 часа след обяд можете да хапнете малко плодове, зеленчуци или ядки. Препоръчва се приемането на течности да е преди това. Смесването на плодове и зеленчуци не е препоръчително.

Вечеря. Всякаква храна, която е приготвена според описаните по-горе принципи, но без да се преяжда.

След вечеря. 2-3 часа след вечеря може да ядете плодова, зеленчукова салата или нещо подобно. Не прекалявайте.

Здравословен начин на живот

3 thoughts on “Здравословен начин на живот

 • February 26, 2019 at 11:59 am
  Permalink

  Аз от октомври горе долъ следжам подобен режим и е много по-добре. Радвам се да видя, че и ти си добре. Поздравления за оздравяването. От както съм на кето режим си мисля,че храненето не това което всички си мислим.

  Reply
 • March 3, 2019 at 10:14 am
  Permalink

  Ти все едно сега преоктриваш света .. Храненето не е най-същественият фактор, който указва влияние върху здравето, на първо място е СТРЕСЪТ!

  Reply
  • March 13, 2019 at 10:32 am
   Permalink

   Още от памтивека са казали “Здрав дух в здраво тяло”, а иначе стресът е само една част от негативните психоемоционални фактори и е универсалното оправдание 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *